Despre imaginea corporala

Imaginea corporala

Iti aduci aminte poate din adolescenta cand te trezeai dimineata si observai ca ti-a aparut un cos pe fata si asta era suficient sa-ti strice toata ziua si sa nu mai vrei sa iesi din casa. Toate eforturile de a-l masca esuau lamentabil, iar cand te uitai in oglinda nu vedeai decat un cos imens. Apoi ieseai din casa cu greu, la gandul ca toata atentia se va indrepta asupra ta si oamenii pe strada vor fi captati de  enormitatea acestui cos! Desigur, aveai multe sa-ti reprosezi cand venea vorba de aspectul fizic:  nasul prea mare, ochii prea mici, parul prea drept sau prea cret, coapsele prea mari, picioarele prea scurte sau prea subtiri.

Desi asociem adesea aceste probleme si nemultumiri cu adolescenta trebuie sa mentionez ca multe din persoanele adulte si multi copii au insatisfactie crescuta legata de felul in care arata. Cele mai frecvente nemultumiri legate de aspectul fizic sunt: greutatea, parul, inaltimea. Din nefericire preocuparile legate de greutate apar foarte devreme, 40-50% dintre copiii cu varste intre 6-12 ani sunt nemultumiti de felul in care arata si au preocupari legate de greutate. Preocuparile legate de aspectul fizic sunt determinate cultural:  asiaticii au un numar crescut al operatiilor de marire a pleoapelor, scandinavii au nemultumiri legate de paloare. (Thomas F. Cash, 2012)Imaginea corporala este perceptia pe care o ai despre aspectul tau fizic. Modul in care arati are foarte putin de a face cu nivelul de atractivitate pe care simti ca-l ai. A fi atragator nu-ti garanteaza o imagine corporala pozitiva. Astfel, poti sa fii model dar sa te simti ratusca cea urata.Cum se formeaza imaginea corporala? Inca din copilarie suntem expusi la anumite modele culturale si standarde de frumusete (de la papusile Barbie pana la desene animate, filme, reviste, etc).  La acestea se adauga preocuparile parintilor vis a vis de acest aspect. Astfel, daca parintii au anumite standarde privind aspectul fizic si investesc foarte multi bani si energie in asta, vor transmite si copilului aceasta preocupare, iar copilul o va incorpora ca pe o valoare proprie. Daca faci parte dintr-o astfel de familie este posibil sa dezvolti credinta ca: Aspectul fizic este un semn al valorii mele ca persoana. Trebuie sa arat perfect!

Trasaturile de personalitate asociate cu probleme de imagine corporala sunt perfectionismul si nevoia crescuta de aprobare. Cu cat crezi ca daca arati mai bine esti mai dezirabil, cu atat ai tendinta sa investestesti mai mult in look. Autonomia se refera la capacitatea de a rezista presiunii exercitate de ceilalti si este vazuta ca o trasatura de personalitate cu rol protector in dezvoltarea imaginii corporale negative.

Adolescentii care au un istoric de tachinare sau hartuire pe tema aspectului fizic sunt mult mai vulnerabili la a dezvolta o imagine corporala negativa. Exista o multitudine de factori care influenteaza imaginea corporala, dar trebuie sa fim constienti de faptul ca si cele mai inocente remarci pot lasa urme adanci la persoanele vulnerabile. Nici factorii biologici nu trebuie ignorati. Studiile arata ca dezechilibre ale serotoninei si dopaminei determina perceptia sau interpretarea eronata a imaginii proprii. (Sabine Wilhem, 2006)

Cele mai comune credinte la cei cu probleme de imagine corporala sunt:

  • daca am imperfectiuni fizice sunt lipsit de valoare
  • daca am defecte fizice voi fi singur toata viata
  • daca as arata mai bine, viata mea ar fi cu mult mai buna
  • daca nu arat perfect, oamenii nu or sa ma placa
  • daca ceilalti ar sti cum arat cu adevarat (fara machiaj de exemplu)  ma vor respinge
  • trebuie sa arat perfect ca sa fiu acceptat
  • sunt inadecvat daca am anumite defecte
  • sunt urat pentru ca ma simt urat

 

Tema centrala a acestor asumptii este ca modul in care arati este esential pentru a fi fericit, iubit si acceptat de ceilalti. (Sabine Wilhem, 2006)

Cum te afecteaza imaginea corporala negativa? Problemele de imagine corporala pot varia in intensitate de la simple preocupari legate de aspectul fizic, care sunt tranzitorii si nu presupun ajutor de specialitate, la adevarate obsesii insotite de o serie de ritualuri de aranjare, mascare dar si de evitari  ale unor situatii de evaluare. Aceste ritualuri de aranjare si mascare in functie de cat de elaborate si costisitoare sunt si cat de mult conditioneaza viata celui care le face, ne pot indica severitatea problemelor de imagine corporala,  sugerand prezenta tulburarii dismorfice.

Problemele de imagine corporala sunt insotite mai intotdeauna de o gama larga de emotii negative: rusine, tristete, furie, deznadejde, frica, gelozie fata de cei care sunt perceputi mai atractivi. Interventia la nivel de imagine corporala are efecte pozitive asupra: stimei de sine, starii de bine, imbunatateste calitatea vietii si relatiile. Daca te regasesti in astfel de situatii poti sa ceri ajutorul unui psiholog. Psihoterapia cognitiv-comportamentala este cea mai eficienta pe aceasta problema. Este important sa-ti aduci aminte ca  atunci cand te privesti in oglinda te vezi cu mintea! Believing is seeing!

Surse:
Sabine Wilhem – Feeling Good about the Way You Look, 2006
Thomas F. Cash – Body Image, Second Edition: A Handbook of Science, Practice, and Prevention, 2012

Carmen Ilea
Psiholog Cluj Napoca