Articole

24-04-2019Criticul interior sau vocea criticaOff with his head - Criticul interior sau vocea critica Aveti grija cum le vorbiti copiilor, aceasta s-ar putea sa devina vocea lor. Criticul interior sau vocea critica este acea parte din noi care ne saboteaza si ne impiedica sa ajungem la acceptarea de sine ,trezind in noi sentimente constante de inadecvare, rusine, furie si lipsa de valoare.  O clienta de-a mea ii spune in mod foarte simpatic Ducesa pentru ca are pretentii foarte mari si  tonul este unul condescendent. Altcineva imi descria ca vocea critica ii aduce aminte de personajul regina de cupa din Alice in Tara Minunilor care nu are intelegere si este…
13-01-2019Autosacrificiul si subjugarea in relatiisacrificiul de sine - Autosacrificiul si subjugarea in relatii Ca psiholog intalnesc adesea in munca mea persoane cu un spirit de autosacrificiu extrem de dezvoltat care ajung sa acumuleze multe frustrari si furie, perpetuand niste patternuri psihologice nesanatoase in relatiile cu apropiatii si ajungand sa dezvolte anumite boli cronice datorita suprimarii emotiilor si neglijarii propriei persoane. Aceste persoane au tendinta de a se orienta excesiv pe nevoile celorlalti in detrimentul propriilor nevoi, ajungand sa se neglijeze si sa devina victime ale deprivarii emotionale si chiar a unor forme de abuz emotional. Cu alte cuvinte focusul acestora este mai tot timpul ceilalti. Ele ajung sa…
29-12-2017Cauzele hipocondrieihipocondria - Cauzele hipocondriei Psihologul Hans Morschitzky descrie trei categorii de factori implicati in hipocondrie si fobia de boala: predispozanti( ex: factorii genetici si de personalitate) factorii declansatori( ex: decesul sau imbolnavirea unei persoane cunoscute) factori de mentinere sau intarire( stresul, erorile cognitive) In ce priveste predispozitia genetica studiile arata ca nu exista o influenta clara data de gene in aparitia fobiei de boala sau a hipocondriei.(Kendler et al. 2011) Trasatura de personalitate denumita neuroticism( caracterizata prin reactivitate emotionala mare ) reprezinta o predispozitie spre hipocondrie. Deasemenea studiile arata ca 44% dintre pacientii cu hipocondrie au trasaturi de personalitate paranoida, evitanta si…
28-12-2017Frica de boala si hipocondria - Frica de boala si hipocondria M-am uitat pe lista bolilor si am constatat ca nu-mi lipseste niciuna. Georg Christoph Lichtenberg Frica de boala denumita in mod obisnuit de psihologi hipocondrie  este cunoscuta inca din Antichitate iar literatura ne ofera multe exemple, printre care cel mai cunoscut este Bolnavul Inchipuit de Moliere. Si in lumea filmului gasim numeroase personaje cu simptome hipocondriace. Woody Allen este un ipohondru celebru si in viata de zi cu zi  si joaca cu placere si mult umor acest rol in filmele sale. De-a lungul timpului hipocondria  a suferit mai multe conceptualizari psihologice, de la boala fizica…
12-10-2017Anxietatea socialaFobie sociala - Anxietatea sociala Anxietatea sociala este o afectiune care debuteaza de obicei in adolescenta sau la inceputul varstei adulte si este una din cele mai frecvente tulburari de anxietate, astfel 7,5-12 % dintre oameni au aceasta problema, procentul fiind putin mai ridicat in randul femeilor. Este o afectiune care poate fi vindecata. Studiile spun ca persoanele care sufera de aceasta problema traiesc mult timp cu ea inainte de a cere ajutor si a gasi un tratament psihoterapeutic adecvat. Anxietatea sociala este teama de a fi observat, evaluat, cel mai  adesea de a fi evaluat negativ si de a fi in centrul…
07-05-2017Parentaj si neglijare emotionalaParentaj si neglijare emotionala - Parentaj si neglijare emotionala Daca privim prin lentila teoriei atasamentului, dezvoltata de psihologul Bowlby, asupra a ceea ce inseamna sanatate emotionala identificam  cateva elemente esentiale: parintele simte o conectare emotionala cu copilul, acorda atentie copilului si il vede ca persoana unica si separata de el mai degraba decat o extensie a sa, o posesie sau o povara. In cartea sa Running on empty psihologul Jonice Webb descrie cateva tipuri de parentaj care pot fi asociate cu neglijarea emotionala : Parintele cu trasaturi de personalitate narcisista  poate pretinde mult de la copil in termeni de performanta si succes deoarece considera ca…
08-02-2017Despre neglijarea emotionalaneglijare emotionala - Despre neglijarea emotionala In articolul  Teama de abandon am amintit despre acele patternuri denumite scheme cognitive (alcatuite din amintiri, senzatii fizice, emotii si credinte) care se formeaza in copilarie si adolescenta si care ne influenteaza in viata de adult prin rigiditate si modul lor distructiv prin care ne fac sa vedem realitatea. Unul din aceste patternuri este cel de deprivare emotionala.  Am intalnit foarte des aceasta problema in activitatea mea de psiholog. Multi pacienti nu ajung sa apeleze la psihoterapie pentru acest motiv deoarece nu sunt constienti de problema,  dar descopera mai tarziu ca  simptomele psihologice pentru care au venit aveau…