Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Psihoterapie de grup
Psihoterapia de grup este un tip de terapie ce presupune participarea mai multor persoane care prezinta de obicei dificultati in aceeasi arie problematica si care se intalnesc sub indrumarea unui psiholog. Acesta dirijeaza procesul terapeutic si mediaza interactiunile in cadrul grupului asigurandu-se ca se pastreaza directia propusa si atmosfera adecvata. Numarul de participanti la grup poate varia de la 5 persoane, in grupurile mici, la maxim 12 persoane. Intalnirile de grup se stabilesc o data sau de doua ori pe saptamana si dureaza intre o ora si jumate si doua ore.
Prin participarea la intalnirile de grup, persoanele pot sa primeasca sprijin si incurajari din partea celorlalti membri, realizand ca nu sunt singurii care au aceasta problema si ca trec prin faze similare cu altii. De asemenea unii membrii ai grupului pot sa indeplineasca rolul de model pentru altii. Astfel, vazand ca celalalt a reusit sa faca fata unei situatii similare, poate sa inspire curaj si speranta in depasirea obstacolelor, facilitand recuperarea. Grupul ofera o baza de siguranta unde membrii pot sa vorbeasca intr-un mediu plin de incredere despre dificultati, unde se simt intelesi si nu in ultimul rand gasesc microuniversul in care sa exerseze lucrurile invatate, sa observe greselile din interactiunile cu ceilalti si sa primeasca feedback . Un alt avantaj al terapiei de grup este legat de costurile semnificativ mai mici ale unei sedinte de grup comparativ cu una individuala.