Teama de succes sau cum ne sabotam fara sa stim

Fear of success

Frica de succes poate suna din start ciudat si contraintuitiv pentru unii. Cum adica sa-ti fie frica sa se intample ce ti-ai dorit dintotdeauna? Inteleg sa-ti fie teama de esec, dar de succes de ce sa-ti fie teama?

Sa vedem in primul rand ce intelegem prin succes? Fiecare dintre noi vede succesul diferit, in functie de valorile personale sau de cele sociale care au fost asimilate drept valori personale. Pentru unii inseamna bani, proprietati, putere sociala, faima; pentru altii succesul ia forma relatiilor armonioase cu familia si ceilalti. Altii vad in succes gasirea linistii in contemplatie si echilibru interior. Cu alte cuvinte este greu sa definesti succesul in afara valorilor personale. Reflectarea asupra valorilor este un prim pas in cunoasterea de sine.

Exista o anumita doza de ambivalenta legata de succes la multi dintre noi, dar aceasta nu ne face neaparat viata grea, ci doar ne reaminteste daca suntem sau nu pe calea ce buna, calea valorilor noastre.  Atunci cand starea conflictuala este mult prea intensa astfel ca ne sta in cale impiedicandu-ne sa evoluam, sa ne bucuram de oportunitati care ne-ar putea imbogati viata, atunci putem sa vorbim de teama de succes. Aceasta actioneaza foarte subtil si mecanismele ei sunt de multe ori inconstiente. Iata cateva situatii care pot indica teama de succes: stari de anxietate cand vine vorba de recunoastere sociala, tema de a nu atrage atentia, nevoia de a fi invizibil, teama de promovari pentru a nu atrage invidia celorlalti colegi, teama ca iti vei schimba personalitatea daca vei avea succes, teama ca vei ramane singur.

Burka identifica urmatoarele motive pentru care oamenii se tem de succes:

Succesul iti solicita mult timp si energie. Aceasta credinta pune o mare presiune iar cei care au o nevoie mai mare de confort o tolereaza destul de greu. Cei care au aceasta credinta si valorizeaza timpul liber si autonomia vor fi tentati sa vada in succes un pericol de a deveni workahoolic.

Succesul iti restrange libertatea. Teama de angajament este un alt motiv pentru care evitam succesul. Simti ca daca faci un angajament pentru ca esti promovat sau te-ai casatorit, inseamna ca esti blocat in acea situatie, fara cale de iesire.

Succesul e periculos. Persoanele care au aceasta opinie despre succes au tendinta de a vedea in general lucrurile in termeni de alb sau negru: daca am succes fie am sa ranesc pe cineva, fie am sa fiu eu cel care sufera.

Ma simt vinovat daca am succes. Aceasta credinta apare la cei care au un sentiment de vinovatie accentuat. De exemplu cei cu vina supravietuitorului pot avea comportamente prin care sa se saboteze. Unii provin din familii defavorizate cu parinti alcoolici unde apare si abuzul fizic. Ei simt aceasta vinovatie cand pleaca de acasa si merg sa studieze, lasandu-si fratii mai mici sa traiasca in continuare langa abuzatori. Altii simt aceasta vinovatie daca supravietuiesc unor catastrofe sau unor accidente. Cum este cazul lui D. descris in cartea lui Burka, in care dupa un accident in care sotia moare si el supravietuieste, vinovatia este atat de mare incat simte ca nu are voie sa se mai bucure de nimic si nici sa reuseasca in vre-un fel. Vinovatia poate sa apara si la cei care sunt promovati fata de colegii cu care au lucrat.

Succesul nu e pentru mine. Aceste persoane au o parere atat de proasta despre sine incat, succesul  fie ca e vorba de cariera sau familie, nu poate fi  asimilat in conceptul de sine. Astfel nici macar nu indraznesc sa viseaze la reusita, deoarece ei s-au consolat cu gandul  ca nu sunt facuti pentru asta, iar speranta nu ar face decat sa le creasca si mai mult dezamagirea.

Frica de schimbare. Apare mai ales la persoanele pentru care noul reprezinta un potential pericol. Tot ce este impredictibil reprezinta un pericol. Este ca si cum ai spune: Nu-mi plac surprizele chiar daca sunt placute. Pentru acestia este pur si simplu greu de tolerat ceva ce nu este anticipat. Din frica de schimbare apare si teama secundara de a pierde controlul asupra propriei vieti si credinta ca in urma succesului se transforma personalitatea intr-un mod negativ.

Ceilalti ma vor invidia daca am succes. Persoanele care au o nevoie de aprobare foarte mare si care incearca sa faca tot timpul pe plac celor din jur, au aceasta retinere  legata de succes, deoarce le e teama sa nu trezeasca invidie si sentimente negative ce pot duce mai departe la respingere si singuratate.

Va trebui sa am tot timpul succes. La aceste persoane exista convingerea ca odata ce ai reusit, se va ridica stacheta si va trebui tot timpul sa reusesti, iar asteptarile celoralati vor creste odata ce ai aratat ca poti. Cu alte cuvinte apare teama de a nu dezamagi.

Surse : Jane B. Burka, Lenora M. Yuen – Procrastination: Why You Do It, What To Do About It, 2008

Carmen Ilea
Psiholog Cluj Napoca