Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Fricile copilariei
Frica este o parte normala si naturala a vietii, este o parte a evolutiei noastre ca specie. Nu am fi supravietuit ca specie daca nu am fi avut capacitatea de a ne opri, evalua si evita pericolele. Este un mecanism protectiv si o parte normala a dezvoltarii. Diferite temeri se dezvolta de-a lungul existentei noastre (frica de zgomote si miscari bruste, frica de straini, frica de separare, frica de insecte, animale, fiinte supranaturale, etc). Anxietatea are multe fete. Unii copiii apar in mod evident stresati, altii isi tin anxietatea ascunsa si se ingrijoreaza in tacere, dar sunt si alti copii furiosi – anxiosi care reactioneaza la limitarile lor cu frustrare. Fetele tind sa fie diagnosticate cu anxietate mai frecvent decait baietii.
De cele mai multe ori copiii cu anxietate sufera in tacere. Ei apar colegilor, invatatorilor a fi bine (nu atrag atentia prin comportamente negative, sunt foarte complianti, tacuti). Unii copii nici nu realizeaza ca se ingrijoreaza, este pur si simplu modul lor de a trai; altii isi dau seama ca sunt diferiti dar nu vor ca ceilalti sa afle acest lucru. Perceputi ca elevi model si foarte constiinciosi, eforturile lor de a nu fi descoperiti ii costa foarta multa energie. Acesti copii au nevoie de ajutorul nostru. Parintii sunt primii care pot sa sesizeze aceste probleme daca sunt informati. Anxietatea nu dispare de la sine si din nefericire situatiile provocatoare de frica nu o sa dispara. Este foarte important sa se faca o preventie a acestor tulburari.
Acest curs se adreseaza parintilor si isi propune sa ofere informatii despre:
- fricile normale specifice anumitor varste
- diferenta dintre asa zisele frici normale si tulburarile de anxietate (care necesita interventia psihologului)
- factorii care stau la baza dezvoltarii acestora
- factorii de vulnerabilitate ce tin de: temperament, stilul parental si de atasament
- reactiile fiziologice si comportamentale asociate fricii la copii
- metodele de gestionare a diferitelor frici (frica de separare, frica de intuneric, frica de fiinte supranaturale, etc)
La acest curs veti afla atat aspecte teoretice legate de fricile caracteristice diferitelor varste dar si exemple concrete de interventie in situatii specifice.
Cursul a avut loc in Aprilie 2013 si se va mai tine in functie de solicitari. Pentru detalii privind urmatoarele cursuri pe aceeasi tema urmareste blogul de pe site sau contacteaza-ma!