Articole

15-01-2017Factorii biologici implicati in tulburarea obsesiv-compulsivafactori biologici ai tulburarii obsesiv compulsive - Factorii biologici implicati in tulburarea obsesiv-compulsiva Tehnologiile moderne de imagistica cerebrala au facut posibila studierea activitatii cerebrale la persoanele cu tulburare obsesiv compulsiva si au evidentiat anumite zone care nu functioneaza adecvat:  cortexul orbitofrontal, nucleul caudat si girusul cingular. Iata rolul acestor regiuni si modul in care proasta functionare a acestora este implicata in tulburarea obsesiv compulsiva : Nucleul caudat  este parte a ganglionilor bazali si unul din rolurile sale este acela de a filtra gandurile redundante.  Astfel, informatiile senzoriale sunt filtrate aici si in mod normal informatia care nu e necesara (ganduri, imagini) este lasata de o parte. La…
20-11-2016Tulburarea obsesiv compulsivaObsessive compulsive disorder - Tulburarea obsesiv compulsiva Majoritatea persoanelor diagnosticate cu tulburare obsesiv compulsiva(TOC) au obsesii si compulsii dar sunt persoane care prezinta numai obsesii sau numai compulsii. Obsesiile reprezinta idei, ganduri, imagini si impulsuri care survin in mod repetat in mintea persoanei si sunt percepute ca fiind suparatoare, intruzive si greu de controlat. Acestea sunt insotite de emotii puternice: frica sau vinovatie iar pesoana incearca sa le contracareze, sa le ignore sau sa le suprime. Compulsiile sunt comportamente sau acte mentale repetitive sau stereotipe (ritualizate) produse in mod intentionat  pentru diminuarea emotiilor provocate de obsesie.( G. Andrews, M. Creamer, C. Hunt, L.Lampe 2007)…
10-07-2016Teama de abandonteama de abandon - Teama de abandon Lucrand cu cupluri am realizat cat de multe si variate sunt formele sub care se manifesta teama de abandon, cate dificultati creaza in dinamica de cuplu si cat de dureroasa este pentru cel care o traieste dar si pentru partener. Cei care au aceasta teama tind sa ramana in relatii nocive, sunt gelosi, manipulativi, isi controleaza excesiv partenerul, sau ajung sa se sacrifice excesiv punand nevoile  celuilalt mai presus. M-am referit in special la relatiile de cuplu, dar aceasta teama afecteaza toate relatiile cu cei apropiati, parinti, prieteni. Aceasta frica reprezinta de fapt un pattern( tipar) sau…
24-08-2015Teama de succes sau cum ne sabotam fara sa stimFear of success - Teama de succes sau cum ne sabotam fara sa stim Frica de succes poate suna din start ciudat si contraintuitiv pentru unii. Cum adica sa-ti fie frica sa se intample ce ti-ai dorit dintotdeauna? Inteleg sa-ti fie teama de esec, dar de succes de ce sa-ti fie teama? Sa vedem in primul rand ce intelegem prin succes? Fiecare dintre noi vede succesul diferit, in functie de valorile personale sau de cele sociale care au fost asimilate drept valori personale. Pentru unii inseamna bani, proprietati, putere sociala, faima; pentru altii succesul ia forma relatiilor armonioase cu familia si ceilalti. Altii vad…
11-07-2015Cauzele procrastinariiprocrastination - Cauzele procrastinarii Procrastinarea sau amanarea actiunilor pentru mai tarziu o intalnim adesea in viata de zi cu zi: amani sa mergi la sala, amani sa faci o decizie, amani sa faci o aplicatie pentru un job, amani sa redactezi un articol, amani sa mergi la medic, etc. Desigur nu toate amanarile sunt problematice. Masura in care amanarea devine o problema este data si de modul in care afecteaza viata persoanei si de intensitatea emotiilor negative care o insotesc. Procrastinarea este un fenomen mult mai complex decat se credea pana acum si implica dincolo de factorii psihologici o puternica influenta socioculturala…
14-03-2015Insomnia si greselile pe care trebuie sa le evitam pentru a creste calitatea somnuluiinsomnia - Insomnia si greselile pe care trebuie sa le evitam pentru a creste calitatea somnului Insomnia este o tulburare a somnului foarte raspandita. Aproape o treime din populatia adulta sufera de insomnie tranzitorie, in timp ce 15% au insomnie cronica (J.D.Edinger& C.E.Carney 2014). Cele mai comune simptome ale insomniei sunt: dificultati de adormire noaptea treziri repetate in timpul noptii treziri prea devreme dimineata somn de o calitate proasta oboseala in timpul zilei probleme de concentrare, atentie si memorie irascibilitate ingrijorari legate de lipsa somnului sau efectele acesteia Iata cele mai frecvente greseli pe care le facem atunci cand apare insomnia si…
06-11-2014Despre imaginea corporalaImaginea corporala - Despre imaginea corporala Iti aduci aminte poate din adolescenta cand te trezeai dimineata si observai ca ti-a aparut un cos pe fata si asta era suficient sa-ti strice toata ziua si sa nu mai vrei sa iesi din casa. Toate eforturile de a-l masca esuau lamentabil, iar cand te uitai in oglinda nu vedeai decat un cos imens. Apoi ieseai din casa cu greu, la gandul ca toata atentia se va indrepta asupra ta si oamenii pe strada vor fi captati de  enormitatea acestui cos! Desigur, aveai multe sa-ti reprosezi cand venea vorba de aspectul fizic:  nasul prea mare, ochii…